Gratis verzending v.a. €75,- Door ons in de praktijk getest Winkel 7 dagen per week geopend op afspraak!
0
Winkelwagen

Nachtkijkers

N achtzichtkijkers 
Night vision devices, in het Nederlands restlichtversterkers, maken gebruik van een fotokathode die binnenkomende lichtdeeltjes, afkomstig van bijvoorbeeld maanlicht, omzet in elektronen. Deze worden vervolgens door een zogenoemde microkanaalplaat (gen2 en gen3) gejaagd, een glazen schijf met miljoenen microkanaaltjes en elektroden aan weerszijden waar een spanning van 1000 volt op staat. Als de elektronen die plaat raken, worden ze versneld. Ze botsen vervolgens in de microkanaaltjes tegen de wanden en maken weer andere elektronen vrij, waardoor het oorspronkelijke aantal duizenden keren kan worden vermenigvuldigd. Tot slot slaan al die elektronen op een fosforscherm, wat tot gevolg heeft dat er op de juiste plekken weer lichtdeeltjes worden geproduceerd zodat een groen (fosfor) beeld ontstaat.  
De eerste, tweede en derde generatie 

GEN 1: Lichtversterking : 1.000x 
Met het gebruik van de hulpmiddelen die op basis van de 1e generatie beschikbaar zijn wordt het aanwezige licht ca. duizend keer versterkt. Er kan bij het licht van de maan en sterren beperkt worden waargenomen. Deze apparaten bieden een beperkt beeld vanwege de lage lichtopbrengst. Om het beeld te verbeteren is een IR hulplicht te adviseren. Voor aan boord, natuur waarneming of controle van uw woning is het apparaat perfect. De beelden die je waarneemt zullen een vertekening rond de buitenste rand en meer beeldruis hebben, Dit staat bekend als geometrische vervorming. Een verbeterde versie van deze Gen1 is de CF-Super Gen1:  deze heeft minder vertekening en een 20% hogere beeldresolutie.    

GEN 2: Lichtversterking : 20.000x 
Werd vroeger voor professionele doeleinden gebruikt. Ook vanwege de prijs. Een micro-channel-plate (MKP) functioneert hierbij als elektronen versterker achter de fotokathode. De MKP is samengesteld uit miljoenen korte parallelle glazen buisjes. De elektronen worden hierin in veelvoud versneld. Dit resulteert in een veel helderder en scherper beeld dan mogelijk is met een 1e generatie kijker. CF-Super Gen2: deze heeft minder vertekening en een 20% hogere beeldresolutie, vergelijkbaar met gen2+  

GEN 3: Lichtversterking : 30.000x tot 50.000x  
3e Generatie is de nieuwste ontwikkeling in de night vision  Technologie. Met de aanvullende toepassing van de gevoelige chemischesamenstelling van de fosfor-beeldplaat ( Gallium Arcenide ) wordt er een scherp en helder beeld geproduceerd. De apparaten van de 3e generatie zijn veel duurder dan 2e generatie kijkers.   
Nachtkijkers Gen voorbeelden
Maximale waarnemings afstand en omgevingslicht per Generatie  
Afhankelijk van het omgevingslicht kun je met de verschillende Generatie kijkers op een bepaalde afstand nog redelijk waarnemen. Om het beeld te verbeteren hebben nachtzichtkijkers vaak een infrarood hulplicht ingebouwd. Deze hebben slechts een beperkt bereik. Voor grotere afstanden zijn er losse infrarood lampen verkrijgbaar.  

Ondersteunende IR Lampen:
Ifrarood lampen Er zijn grofweg 2 soorten verkrijgbaar: IR-lamp met een golflengte van rond de 800Nm en IRlamp met een golflengte boven de 900Nm. Deze hulplichten zijn zeer belangrijk onderdeel van de nachtzicht kijkers.  
IR licht 800Nm: Geschikt voor alle nachtzichtkijkers IR licht >900Nm: Alleen geschikt voor Digitale nachtzichtkijkers of gen3
Belangrijk detail: het licht van de lampen boven de 900Nm zijn niet zichtbaar voor het oog van mens en dier.    
Afb:
afstanden in Yards (91cm)  

Digitale Nachtkijkers
Digitale nachtkijkers werken met een met sensor i.p.v. een beeldbuis.
 • Voordelen
o Zijn ook bij daglicht te gebruiken.
 o Prijs: de kwaliteit van het beeld benadert de 2(+) generatie, voor veel minder geld.
o Video uitgang om beelden vast te leggen of weer te geven.
o Sommige modellen hebben een ingebouwde recorder.
o Naast gewone IR lamp ook te gebruiken met IR lamp >900Nm: niet zichtbaar voor het oog. o Mogelijkheid om het beeld op verschillende manieren weer te geven, afgestemd op de situatie*
o Mogelijkheid om helderheid en contrast in te stellen*
o CCD sensor gaat lang mee.
• Nadelen
o Batterijverbruik
o Sneller IR hulplicht nodig
o Doordat het IR licht nodig is, is het lastig in bijvoorbeeld donker bos. Vanwege het hulplicht is de voorgrond (struiken/ bomen) overbelicht om de achtergrond goed op te kunnen lichten. 
Thermische kijkers
Met deze kijkers is het mogelijk om zowel overdag als ’s nachts warmte te detecteren. Een thermische kijker heeft slechts warmte nodig om een beeld te creëren. Via een video uitgang kan het beeld vastgelegd worden. Dit type kijker meet de verschillen in warmte in een fractie van een seconde. Vanwege deze eigenschappen zijn ze zeer breed inzetbaar, bijvoorbeeld voor opsporing, beveiliging en jacht.  
• Voordelen
o Geen licht nodig, ziet alleen warmte.
o “ziet” ook warmte in bijvoorbeeld mist.
o Afhankelijk van het model een bereik tot 900m.
o Instelbaar contrast en helderheid.
o Geen hulplichten nodig.
• Nadelen
o Thermische kijkers zijn over het algemeen niet goedkoop.
o Kan niet door glas waarnemen.
o Het kan lastig zijn om afstand te schatten bij een object wanneer de rest van de omgeving geen warmte uitstraalt. Geen referentiekader. 
 
Bezig met laden...